HOME Wat is aseksualiteit (niet) Media AVEN en forum
Symbolen
Links Contact
logo

Symbolen

de vlag

De vlag van de aseksuele gemeenschap bestaat uit vier horizontale banen: zwart, grijs, wit, paars.
Elke kleur heeft een betekenis:

  • zwart: aseksualiteit
  • grijs: 'grijze' aseksualiteit en demiseksualiteit
  • wit: niet-aseksuelen, seksuele partners van aseksuelen, bondgenoten
  • paars: community

Sinds dit ontwerp in 2010 werd gekozen als vlag van de aseksuele gemeenschap, zie je de kleuren terug op buttons, stickers, t-shirts, arm- en hoofdbandjes, hangertjes, sjaals, e.a. Zo wordt het steeds meer een herkenningsteken van aseksuelen onderling.
Ook veel websites maken gebruik van deze kleuren. De vlag wordt meegedragen in parades en is bij diverse webwinkels te koop.

Meer informatie over het ontstaan en de geschiedenis van de vlag

logo aseksualiteitEen ander symbool dat met de aseksuelengemeenschap wordt geassocieerd is de aseksualiteits- of AVEN-driehoek.
De bovenkant van deze driehoek staat voor de schaal van Alfred Kinsey, waarbij de linkerpunt staat voor heteroseksualiteit en de rechterpunt voor homoseksualiteit. De onderste punt staat dan voor aseksualiteit. Het geleidelijke verloop van wit naar zwart symboliseert het "grijze gebied" dat tussen seksualiteit en aseksualiteit bestaat. De driehoek wordt vaak gebruikt in combinatie met een paarse achtergrond of wordt afgebeeld met een paarse rand, waarbij het paars ook wel gezien wordt als symboolkleur voor aseksualiteit.

Andere symbolen voor aseksualiteit zijn de schoppenaas en de hartenaas, waarbij aas (Engels: ace) als afkorting gezien wordt van aseksualiteit (asexuality). Hartenaas wordt wel gebruikt voor romantische aseksuelen en schoppenaas voor niet-romantische aseksuelen.

Ook (een plakje) cake of een (stuk) taart wordt vrij regelmatig als symbool voor aseksualiteit gebruikt, dit naar aanleiding van de uitdrukking 'cake is lekkerder dan seks' (cake is better than sex). Vaak worden nieuwe leden op het forum verwelkomd met een stukje taart.
cake better than sex
Sommige aseksuelen dragen ook wel een zwarte ring om de middelvinger van hun rechterhand.zwarte ring om rechter middelvinger